17 Mayıs 2012 Perşembe

Lokum gibi Enginar

" Lokum gibi oluyor bu meret!"deyip deyip yerim ben bu nefis nimeti.Zaten bu kadar et yemeye meraklı biri için bu denli zeytinyağlı sevgisi,sebze sevgisi de fazla ironik duruyor bunun da farkındayım ama ne yapalım ki hiçbirinden vazgeçmeye niyetim yok.Enginar çok ama çok sevdiklerimden aynı yer elması gibi amma velakin şu 5 seneye yaklaşan blog zamanlamamda becerikli ama ölçü noktasında her yaman ev hanımı gibi "göz kararı"ile iş yapan annem nedeniyle yazamadım,enginar ve bir sürü özel,güzel tarifi.Bugüen kısmetmiş artık demekten başka elden birşey gelmiyor.
Geçen hafta bu senenin ilk enginarını yedik,biraz geç kaldık farkındayım ama bazen böyle olur işte.Fatih camiinin kapısında bir tezgahtan aldım ve harika çıktı!Hatta annem niye 10 tane almadın diye de dokundurdu.Benim uydurmam olan bir köfteli enginar  tarifi de inşallah yapabilirsem en kısa zamanda burada olucak,söz..
Tam enginarları fotoğraflıyordum annem gözü gibi baktığı menekşesini de getirdi önüme ve ona da poz verdirmek istedi..

Zeytinyağlı Enginar
  • 5 adet enginar
  • 2 adet havuç
  • Yarım su bardağı bezelye
  • 1 soğan
  • 2 adet patates
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tozşeker
  • Tuz göz kararı
  • 1 su bardağı kaynar su
  • Yarım limon
  1. Enginarları yıkayın ve tavaya dizin.Kaynar suyunu da ekleyin
  2. Havucu soyup minik minik doğrayın bezelyeler beraber enginarların içlerine koyun.Soğanı,sarımsağı,limon suyunu da ekleyin.
  3. Şeker,tuzu,yağı da ekleyin ve kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın.Yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra minik minik doğranmış patatesleri ekleyin.Tekrardan kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın.
  4. Pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra pişince altını kapatın.
  5. Enginarlar soğumaya durunca ince kıyılmış dereotu üzerine gezdirin.
*Bazı enginarlar çabuk pişer bu sebeple suyunu kontrol edin,eğer zor pişerse daha çok su isteyebilir.
*Birde eğer taze soğan olursa taze soğan ile de yaparlarsa güzel olur diye annem ekledi..
*Bugün bize gelen annemin kuzeninin eşi Nazan teyze de bir püf noktasından bahsetmiş.Tozşeker serpmek yerine her birine bir küpşeler eklemelisin demiş.Nazan teyze çok teşekkürler bu bilgi için!

3 yorum:

  1. tam mevsimindeyiz, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Zeynip enginarı sevmeyenlere şaşırıyorum, gerçekten bu lokum yenmezmi hiç.
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...