24 Ağustos 2012 Cuma

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Üniversite sınavına hazırlandığım dönemde  yaza doğru zamanlarda eve geldiğimde benim meşhur üçlemelerdendi "zeytinyağlı fasulye+sivri köy biberi+ev yapımı manda yoğurdu"bu üçlü varsa tamam başka da birşey yemezdim.
Halen de bu haliyle çok severim ki bende bazı şeyler hiç değişmez değiştiremem hatta eski kafalı bile diyen olur memnun da olurum.Çok ilginçtir insanların sebatkar olması yaşadığımız topraklarda "eski kafalılık"olarak görünür.Halbuki yeni olanın daha iyi olduğunu kim söyledi ki?Yeniye bu denli çok öykünen toplumlar genelde gelişmekte olan 3.dünya ülkeleri çünkü kurtuluşun yenilikte,yeni soluklarda olduğunu düşünür elde "eski"diye dediğinin halbuki eskimeyen bir sürü nüans barındırdığını göremez bu denli yenilik takıntısından ötürü.Halbuki yeni olmak,yenilik bambaşka birşeydir ama ne yazık ki bu denli kafa yorulmadığından mütevellit bambaşka anlamsızlıklar içinde boğulur.
Neyse biz bunu uzatmayalım çünkü uzadıkça uzayacak bir mevzu bu,herkese ısrarla tavsiye edelim fasulyelerin zamanı geçmeden..
Her hafta yiyin tam zamanıyken sonra benim gibi kış günü ararsınız zeytinyağlı fasulyeyi.

Malzemeler:
  • 1 kilo boncuk fasulye
  • 2 orta boy soğan
  • 3-4 diş sarımsak(dileyen katmayabilir ama annem çoğunlukla sarımsağın lezzetini eksik etmek istemez)
  • Yarım tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Büyük ise 4 küçük ise 6 adet domates
  • 1 çorba kaşığı silme un
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet sivri biber

Hazırlanışı:
  1. Soğanı,sarımsağı ve biberi minik minik doğrayıp hafif kavurun.
  2. Domateslerin kabuklarını soyup minik minik doğradıktan sonra kavurduğunuz malzemelere katın.Kapağını kapatıp kısık ateşte 7-8 dakika pişmeye bırakın.
  3. Domatesli karışım biraz piştikten sonra fasulyeyi,tuzu,şekeri ve unu ekleyip hafifçe bir karıştırın.
  4. Zeytinyağlı fasulyenizi son olarak kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakın.
*Su eklemeniz fasulyenizin cinsine göre imiş.Annem özellikle bu notu eklememi istedi,eğer fasulye su bırakmaz ve kuru kalıp birde pişmesse az su ekleyebilirsiniz.
**Bundan önce herşeyi çiğden koyup yapan annem son 3-4 keredir bu şekilde yaptığından bu tarifi verdi.İsteyen herşeyi çiğden tavasına dizip kısık ateşte de pişirebilir ama bu şekilde daha çok lezzetli oluyormuş.
***Un ekleme hadisesini de bir gazete küpüründe yıllar önce Hülya Koçyiğitten alınan "zeytinyağlı fasulye "tarifini görüp aklına bu anekdotu yazan annem o günden beri un ekliyormuş bu yemeğe çünkü un fasulyenin suyunu da güzelleştirip rengini daha bir değişik yapıyormuş.

9 yorum:

  1. Eski herşeyi severim.. Yenilik adı altında yapılan bazı hokkabazlıklar da saçmalık saçması gelir gözüme....

    Taze fasulyeye ise bayılırım ama sarımsaksız olarak.

    Ellerine emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. UN HİÇ DUYMAMIŞTIM.İLGİNÇ İLK FIRSATTA DENEYECEĞİM.ELLERİNE SAĞLIK.BENDE ESKİYİ SEVENLERDENİM

    YanıtlaSil
  3. çok severim fasulyeyi canım.nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ben hep çiğden yapardım ama bunu da deneyeceğim.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. fasülye çok güzel,blog harika okumaya doyamadım,hangisine yorum yapayım şaşırdım tebrikler.izliyorum artık sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Bizde okul yillarinda hergün birimizin evinde ögle yemegi yerdik, arkadasimin annesi aksam icin fasulye pisirmisti,biz okuldan geldik 3 kiz yemegin cogunu yiyip bitirmistik annesi eve geldiginde yine yemek yapmak zorunda kalmisti artik ne kadar aciktiysak
    Cok lezzetli görünüyor eline saglik canim

    YanıtlaSil
  7. Bende eskiye meraklıyım ama herşey yerinde karaınca olmalı . Zeytinyağlık fasulyeyi ben herşeyi çiğden koyarak kavurmadan yapıyorum.Bir kaç kez bazı bloglarda önceden kavurarak yapılanı gördüm. denemek lazım Un da değişik geldi suyunu daha yoğun yapıyor olmalı deneyeceğim ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...